Joc del “pitxi”

Aquest és un joc adaptat de l’esport del beisbol, per tant, no té una normativa i pot variar la manera de jugar.

Per poder començar a jugar és necessari estar en un espai ampli i disposar dels següent material: bat de beisbol (o raqueta depenent del nivell), pilotes de tennis o similars, anelles per de fer bases (també es poden utilitzar cons o altres). S’han de fer dos equips, un dels quals començarà a batejar (atacants) i l’altre equip, haurà d’escapçar(defensors). Un dels jugadors defensors farà de pitxi dins d’una àrea definida de la qual no en podrà sortir.

Abans de començar cal definir la zona on es bateja, ja que només hi podrà estar el “batejador”, evitant així algun impacte no desitjat de pilota o bat. Davant d’aquesta zona a uns 5 metres hi haurà l’àrea del pitxi, i al voltant de la pista hi col·locarem les bases.

L’equip atacanat comença batejant amb un ordre establert. El pitxi ha de llançar la pilota al batejador a l’alçada del pit (entre cintura i cap), sinó es considera “bola”. Quan s’acumulen 3 “boles” en un mateix batejador,aquest avança a la primera base,on serà la única base on podran haver-hi dos jugadors. Si el batejador no aconsegueix batejar amb 3 intents (strikes), aquest queda eliminat. Així successivament amb tots els integrants de l’equip atacant.
Si s’aconsegueix batejar,s’ha d córrer a la base més allunyada possible,passant per totes en ordre, i abans que l’equip defensor agafi la pilota i la passi al “pitxi”.
Eliminats:Si t’eliminen no pots tornar a batejar fins el proper torn d’atac. T’eliminen escapçant la pilota abans que toqui el terra quan s’ha batejat, corrents entre bases quan el pitxi rep la pilota i crida “pitxi” i fent 3 strikes consecutius.

Puntuació: per cada volta aconseguida es suma 1 punt. Guanya l’equip que aconsegueix més punts. Depenent de la variant del joc, es poden anar sumant voltes fins eliminar tot l’equip, fins eliminar el rei, o bé, fer un torn per equip i sumar voltes.

Canvi de torn (atacants a defensors i viceversa): un cop s’ha eliminat a tots els jugadors atacant.

Variants: es pot definir un “rei”, que serà dels últims a batejar. Si s’elimina el “rei” hi ha canvi de torn (encara que hi hagi jugadors per batejar). Si el rei aconsegueix fer una volta, a part de sumar,pot salvar un company. En el cas d’espais grans, es pot limitar el terreny de joc,en el que si una pilota batejada surt dels límits, es considera “home run”, i si el jugador pot fer la volta sencera sense aturar-se a cap base, se sumen 2 punts.

També es pot afegir variants com salvar a companys per cada home run, o per cada volta complerta del rei.

(http://www.xtec.cat/~jrubio/educfisica.htm)

Anuncis

Un pensament sobre “Joc del “pitxi”

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s