Estiraments. Abans o després?

Comencem la preparació física i després dels primers minuts d’escalfament, em pregunten si poden estirar. Aquesta és una situació que sovint cal justificar als jugadors/es, ja que personalment crec en una metodologia d’estiraments que trenca amb la rutina apresa o amb el costum del que hem anat fent.

El dubte d’estirar abans o després, és una qüestió que diferents estudis i publicacions no acaben de posar-se d’acord, i en que cadascú creu en allò que li va millor.

Ningú posa en dubte la importància d’estirar i de tenir una bona flexibilitat, però cal fer-ho adequadament, i en coneixement dels diferents tipus d’estirament. Quan comencem una activitat física, és important anar escalfant el cos de forma progressiva, i així mateix els músculs i tendons. És a partir d’aquest moment quan cadascú fa: el que li han dit tota la vida, ha vist fer, creu que va millor, té millor sensacions…

Quan parlem d’estiraments no els associem únicament a l’esport, sinó que haurien de ser una rutina diària a la vida de tothom, ja que tenen molts beneficis. Cal diferenciar però, que no tots són iguals. Després d’un bon escalfament molta gent agafa la rutina d’estirar de forma estàtica, en que busca el màxim d’elongació del múscul, ja que se sent relaxat. Això és contradictori a l’objectiu que busquem, el de preparar els músculs per realitzar una activitat física en condicions. Per aquest motiu, crec que és molt millor introduir una rutina d’estiraments dinàmics o balístics, buscant un límit d’estirament sense arribar al màxim ni sentir dolor. A més a més, el fet de no tenir relaxat el múscul ens permet activar-nos amb més facilitat.

Els estiraments estàtics són més apropiats després de l’activitat física, on busquem el relaxament muscular. És en aquest moment on hi hem de dedicar més temps, ja que tot i ser la més oblidada, té un major importància en la recuperació muscular.

Per tal de completar aquest contingut, deixo unes lectures molt recomanades.

http://www.estiramientos.es/

http://www.bbc.com/future/story/20120724-you-must-stretch-before-exercise

http://sportsmedicine.about.com/cs/flexibility/a/aa022102a.htm

http://sportsmedicine.about.com/cs/flexibility/a/aa040703a.htm

http://www.runnersworld.com/article/1,7124,s6-241-287–7001-0,00.html

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1250267/

http://www.acefitness.org/blog/749/is-it-better-to-stretch-before-or-after-my-workout

Anuncis

Un pensament sobre “Estiraments. Abans o després?

  1. Gràcies a aquest post he descobert el teu blog. Crec que pot arribar a ser una bona ajuda per aquelles persones com jo, que no estem gaire familiartizades amb el món de l’esport. Ànims i endavant!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s