Precocitat esportiva

Cada any llegim titulars que fan ressò de joves esportistes que baten rècords de precocitat. Avui mateix llegia que Guan Tianlang de 14 anys, competirà a l’abril al Masters d’Augusta amb els més grans i experimentats del golf, amb 14 anys ja complerts. Però això no deixa de sorprendre quan veus nens i nenes entrenant a gran intensitat i amb un “sacrifici” esportiu al darrere.

Però no és un cas únic. Podem recordar no fa gaires anys el debut de Ricky Rubio a l’ACB, amb només 14 anys, jugant contra jugadors de gairebé 30 anys, alguns amb més de 2 m d’alçada i alguns amb gairebé el doble de pes.

I la història esportiva ens porta altres esportistes precoços com Sonja Henie amb 11 anys va guanyar el campionat de patinatge sobre gel de Noruega amb 11 anys, edat amb la que va quedar vuitena dels Jocs Olímpics del 1924 a Chamonix. També la gimnasta Nadia Comaneci ha passat a la història per la seva precocitat i perfecció en uns JJOO.

No cal anar gaire lluny per trobar més esportistes que de ben joves donen el salt en la seva disciplina esportiva i fins i tot, aconsegueixen títols. A Catalunya i l’estat espanyol, n’hem conegut molts casos els últims anys. Però això a vegades pot ser motiu de debat, ja que no tots poden compaginar l’esport i els estudis. L’esport és a curt termini, i et pot assegurar el futur, però els estudis són la base de l’educació i la formació com a persona. Però per altra banda, s’ha de valorar que la vida esportiva és curta (a vegades no va més enllà dels 30) i si un esportista vol tenir una llarga i reconeguda trajectòria esportiva ha d’iniciar-se el més aviat possible.

De ben segur que el debat segueix i seguirà, i cada vegada més veurem joves promeses que es fan un lloc entre els més grans, però és important que els que treballem amb esportistes de base, els eduquem en valors i no ens obsessionem en fer-los estrelles esportistes. Perquè d’un que en destaca, milers estan treballant dia a dia ens clubs i centres de formació, dels quals no en sentirem mai a parlar.

 

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s