Adaptació de rugby escolar

Presentació

El rugby és un esport molt conegut i poc practicat. Tot i això els alumnes sempre es mostren disposats a practicar-lo, però sense conèixer del tot la normativa. Per poder introduir les normes i les sancions corresponents, és molt recomanable fer-ho a través del joc. És important també, definir quines seran les normes amb les que es practicarà a l’escola, ja que depenent de si és un grup escolar, extraescolar o grup pre-esportiu, les normes poden variar. A continuació mostraré les normes amb les quals he treballat a l’escola a nivell d’ESO.

Introducció

El rugby és un esport col·lectiu d’oposició format per 15 jugadors/es cada equip amb funcions diferents. Una de les característiques més destacades és que la passada als companys amb la mà sempre ha de ser enrere. Amb el peu es pot fer endavant.

El terreny de joc és comú tant per l’equip atacant com per l’adversari, amb unes característiques de distàncies i línies de joc reglamentades.

L’objectiu del joc és anar guanyant terreny a l’equip rival i aconseguir un assaig o marca.

Partit i puntuació

L’objectiu del joc és anar guanyant terreny a l’equip rival, aconseguir un assaig o marca i finalitzar el partit amb més puntuació que l’adversari..

El partit es divideix en dues parts de 40 minuts cadascuna i té un descans de 5 minuts, que s’utilitza per canviar de camp. Els jugadors han d’intentar aconseguir la possessió de la pilota i arribar a la línia de marca, on l’han de deixar plantada. Guanya l’equip que al final del partit ha aconseguit més puntuació. Es distribueix de la següent manera:

–       Assaig o marca: val 5 punts que s’aconsegueixen quan un jugador col·loca la pilota a l’àrea de marca contrària.

–       Transformació d’un assaig: Val 2 punts que es poden aconseguir després d’un assaig. L’equip que ha aconseguit l’assaig té dret a intentar aconseguir els 2 punts mitjançant un xut que es realitza des de la vertical de la zona de marca.

–       Drop Goal: val 3 punts i s’aconsegueix mitjançant un xut entre els 3 pals durant el transcurs del joc.

Sancions

–       Exclusió: és la sanció més greu produïda per una acció antiesportiva.

–       Melé: formació de dues línies de jugadors del mateix equip, agafats per les espatlles i el cap baix. Empènyen la mateixa formació de l’equip contrari per anar guanyant posició dins el camp. Dins la melé hi ha un talonador, que és el que fa un cop de taló a la pilota per que l’agafin els seus companys.

–       Xut franc: Es xuta la pilota des d’on s’ha produït la falta. No té puntuació. Es pot optar a melé en comptes de xut franc.

–       Xut de càstig: És un xut franc però amb puntuació. Es pot optar per la melé ordenada.

–       Toc o touche: Un jugador de l’equip contrari l’envia al mig de dues files formades pels dos equips. El jugador que més salti amb ajuda o sense, s’endú la pilota.

–       Servei de 22: Xut que es realitza des de la línia de 22m amb un xut de sobrebot.

Sin Bin, el racó de pensar

El Sin Bin és la zona on s’expulsen temporalment els jugadors que han comès una infracció per joc perillós o joc brut. Després de 10 minuts poden tornar al joc. Quan a un jugador se li mostra una targeta groga, vol dir que ha d’anar al sin bin. Una targeta vermella és una expulsió sense dret a tornar al camp.

Futbol flag

És una adaptació que es fa del rugby per evitar els placatges i el contacte físic, i per tant, tothom hi pugui jugar.

Utilitzarem cintes de roba que ens col·locarem al darrere del pantaló. Cada vegada que ens treguin una cinta, farà la funció de placatge. A partir d’aquesta acció, tindrem 3 oportunitats més per passar la línia de marca i realitzar un assaig.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s